NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Környezeti Fenntarthatósági Intézet

Czippán Katalin

Smartfluencer. Oktatóként, trénerként, szakértőként dolgozik a fenntarthatóságot szolgáló oktatás és kommunikáció területén Magyarországon és nemzetközi szintéren egyaránt.

Tapasztalatai az oktatás, nevelés és kommunikáció területén csaknem minden területre kiterjednek. A kétezres évek elején a Professzorok Házában a Környezeti Nevelési és Kommunikációs Programiroda igazgatójaként kezdeményezte és koordinálta a tárcaközi környezeti nevelési munkacsoportot és a felsőoktatás a fenntarthatóságért programot. Munkatársaival szakpolitikai elemzésekkel, kutatásokkal, műhelyek szervezésével, kiadványokkal támogatták a fenntarthatóságot támogató felső- és közoktatási, valamint szak- és felnőttképzési feladatok megvalósítását.

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Hivatalának (JNO) stratégiai főosztályvezető-helyetteseként az egyik alapítója és társelnöke volt a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Bizottság Társadalmi tudatosság munkabizottságának. Részt vett az ENSZ EGB Oktatás a fenntartható fejlődésért nemzetközi stratégia megalkotásában, majd a fenntarthatóságra nevelés kompetenciái kidolgozásában.

Az Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatási továbbképző rendszerében 2015 óta szerkeszt  és ír tankönyveket, fejleszt képzés tematikákat, tartott és tart sikeres továbbképzéseket köztisztviselőknek a fenntartható fejlődésről, társadalmi felelősségvállalásról.

Több felsőoktatási intézményt érintő kutatási-fejlesztési projektben közreműködött Magyarországon és az Alpok régióban, többek között intézményi fenntartható fejlődési stratégiák kidolgozásában, szakmai vezetőként a fenntarthatóság érvényesítésére a minőségirányításban, kulcsszakértőként az egészségfejlesztő egyetem hazai szakmai alapjainak kidolgozásában.

Számos szakmai szervezetben aktív: az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának tagja, 2008 óta vezetőségi tagja a Természetvédelmi Világszövetség Oktatási és Kommunikációs Bizottságának (IUCN-CEC), volt Európai alelnök majd 2016-21 között a globális elnökhelyettes, jelenleg az elnök stratégiai tanácsadója és a Természeti nevelés a fenntarthatóságért hálózat társelnöke. Alapítója a tanulószervezetek hazai szervezetének SoL Intézetnek a fenntarthatóságért és az Institute of Directors – Magyarországnak.

Kitüntetései:

A Környezet Védelméért – Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Országos Szövetsége,  2020

Lehoczky János Környezeti nevelési díj – Erdei iskola Egyesület, KOKOSZ, 2010

Brandwein Medal - Paul F- Brandwein Institute 2008

Pro Natura Emlékplakett – Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, 2006

 

Elérhetőség: Czippan.Katalin@uni-nke.hu