NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Környezeti Fenntarthatósági Intézet

Középiskolás csapatok a KFI-nél a Fenntarthatósági Témahét keretében

A Fenntarthatósági Témahét 2023. április 24-28. között kerül megrendezésre és számos színes programmal készülnek a diákság számára. A témahét keretében jelentkezett intézetünk fogadóintézménynek és  kollégáinkkal arra vállalkoztunk, hogy a középiskolás diákokkal ismertetjük meg a fenntarthatóság alapjait. Összesen közel 50 fő vett részt a programon. Vendégeink a Bocskai István Református Oktatási Központ Apáczai Csere János Középiskolájából valamint a BMSZC Wesselényi Miklós Műszaki Technikumból érkeztek. 

A kétórás foglalkozás keretében először egy rövid ismertetőt kaptak egyetemünkről és intézetünkről, majd a fenntarthatóság alapjairól Czippán Katalin kollégánk tartott előadást, amiben megtudhatták, hogy mennyi területen lehetnek ők is érintettek és milyen cselekvési lehetőségeik vannak. Ezt követően kíváncsiak voltuk a véleményükre, hogy szerintük, mely szereplőknek kellene cselekedniük a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében. A program során igyekeztünk minél több kreatív tanulási módszert is alkalmazni. A feladatok kiosztása előtt Garab Anna kollégánk által röviden megismerkedhettek az önkormányzatok feladatköreivel is. 

A foglalkozás második felében azt kértük, alkossanak csapatokat és képzeljék magukat egy önkormányzati képviselő helyébe és fogalmazzanak meg javaslatok az általunk ajánlott témák egyikében. Felkészülésünk során igyekeztünk olyan témákat választani, ami mindannyiunkat érinthet. Ilyen volt többek között a közlekedés, az egészséges életmód, a szemléletformálás vagy a hőségriadó kérdésköre is. Gondoaltaikat papírra vetették és kreatív jegyzeteket készíthettek, az intézet munkatársai pedig a csapatokat körbejárva segítették az ötletelést. Ezt követően minden csoport bemutatta a javaslatát, kollégáinkkal pedig igyekeztünk visszajelzéseket adni. Az esemény végén minden résztvevő csapat okleveles elismerésben részesült.