NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Környezeti Fenntarthatósági Intézet

Zöld hétvége-Föld hétvége kihívás

Zöld hétvége-Föld hétvége kihívás

A Föld napja előtt tisztelgünk április 22-én. Érdemes belegondolnunk, hogy egy puskagolyónál is gyorsabban száguldó kőbolygó felszínén, egy hártyavékonyságú légkör és némi víz bioszférájában fejlődik az Élet több milliárd éve. Ennek az időfolyamnak egy pillanatában embertásainkkal mi is lehetőséget kaptunk. Nem ismerünk az univerzumban még egy ilyen parányi pontot, ahol élet fejlődik, és amelyben fejlett organizmusok is léteznek: növények, gombák, állatok és emberek. A Föld erős, jó eséllyel még 4 milliárd évig itt lesz a Naprendszerben. Az Élet a nagy kipusztulások ellenére fennmaradt és akár évmilliárdokon át fejlődik tovább. De az emberek életfeltételei olyanok, mint a hópelyhek a tűzhelyen. A fejlődés délibábja elfeledtette velünk, hogy a Természet és az Élet erősebb nálunk, nem uralkodhatunk felettük. A Föld napja számunkra a földi élőlények napja. Az emberi élet napja.
Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlés elnöke, az ENSZ SDG 2030 kimunkálást vezető diplomata, Egyetemünk új díszdoktora egy hónappal ezelőtt a Ludovikán arról beszélt, hogy fenntarthatósági fordulatra van szükség, mert válságok és katasztrófák felé halad az emberi élet. Hallgassuk és halljuk meg a figyelmeztetést!
https://mediaklikk.hu/podcast/kek-bolygo/cikk/2023/04/17/fenntarthatosagi-fordulatra-van-szukseg-kek-bolygo-ader-janos-podcastja-71-resz/

A Föld napja az NKE Környezeti Fenntarthatósági Intézet életében ünnep és felelősség.  A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”. Ennek jegyében készítjük az Egyetem Fenntarthatósági Stratégiáját, amelynek 2023-ban a fenntarthatósági fordulat jegyében kell elindulnia.
Mit teszünk mi, egyetemi polgárok azért, hogy megőrizzük a Földet, az országot, a nemzetet, a kultúrát, a városunkat, a campusainkat jövő generációknak?
Kihívást szeretnénk intézni minden egyetemi polgárhoz! Te mit teszel a Föld megóvása érdekében? Odafigyelsz a szelektív hulladékgyűjtésre? Helyi termékeket vásárolsz? Túrázás közben összeszeded a szemetet? Többször használatos poharat használsz, amikor kávét vásárolsz? Bevállalod a tömegközlekedést az autózás helyett?

 

 

Ha úgy gondolod, teszel a környezet védelméért, oszd meg velünk! Az ezekről készült képet, videót várjuk Instagram történetben, fiókunk megjelölésével (@zoldszolgalat), privát üzenetben Facebook vagy Instagram oldalunkon, vagy a kfi.media@uni-nke.hu címen. 

A közösségi média felületeink az alábbi linkeken érhetőek el:

Facebook : https://www.facebook.com/profile.php?id=100089556990145
Instagram : instagram.com/zoldszolgalat

A kihívás hétfő éjfélig teljesíthető, a három legkreatívabb egyetemi polgárt megajándékozzuk!


Címkék: KFI Kihívás